ブタ
The BBQ BRETHREN FORUMS.


Forum Portal Recipes Smoke Signals Magazine Welocme Merchandise Associations Purchase Subscription Brethren Banners
Go Back   The BBQ BRETHREN FORUMS. > Discussion Area > Q-talk

Notices

Q-talk *ON TOPIC ONLY* QUALITY ON TOPIC discussion of Backyard BBQ, grilling, Equipment and just outdoor cookin' in general, hints, tips, tricks & techniques, success, failures... but stay on topic. And watch for that hijacking.


Reply
Thread Tools
Unread 08-22-2011, 04:50 PM   #1
Abelman
Full Fledged Farker
 
Join Date: 08-22-09
Location: Littleton, CO
Downloads: 0
Uploads: 0
Default DigiQ II and BGE

I'm in the process of doing up some huli chicken on the grill. So, the fire got a way from me a little as I left it to the DigiQ II to handle the temps for me.

Well, I got tied up with something and left both the vents wide open. So, I was at least 100° too high when I found it. So, I shut it down to try and get back to my goal of 350°.

The good news, the DigiQ II has the alrarm telling me that temps were too high.

Now, here's the rub, no pun intended. Once I shut the vents down, I could see the pit temps diving. But, it dove so much, I though, WTH? From 450° to 101° in 5 minutes

So, I look at the dome temp and was in the ball park. I knew the DigiQ was having a bad day. I simply unplugged it so it would reset. It's fine now. Just to be clear, I've been using this now for about 2.5 years so it's not a rookie deal.

I love it but it has some issues every once in awhile. Most are that probes or components aren't properly plugged in. This one was a new one for me though.

Anyway, just wanted to pass it along as an FYI. I remember an old Pitmaster episode where the blond woman was all jacked up with them and couldn't get things going. She makes an emergency phone call to the Guru guy. That was all he did, jsut made sure the components were properly plugged in.

P.S. well, now I'm not sure what's going on. Go back out and check and it right back at 101°. Un plug it and it's going back to normal temps. Maybe there more going on. Hopefully some Guru guys are on the board like Fred.
__________________
Pepperhead, Large BGE, Masterbuilt 7 in 1, Charmglow Gasser
Abelman is offline   Reply With Quote


Unread 08-22-2011, 09:54 PM   #2
Bob Wiley
Full Fledged Farker
 
Join Date: 01-04-10
Location: Indianapolis, IN
Downloads: 0
Uploads: 0
Default

How many beers you into?
Bob Wiley is offline   Reply With Quote


Unread 08-22-2011, 10:17 PM   #3
Abelman
Full Fledged Farker
 
Join Date: 08-22-09
Location: Littleton, CO
Downloads: 0
Uploads: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Bob Wiley View Post
How many beers you into?
Funny, I guess not enough as I knew there was a problem

Unplugged and reset it again and it was fine. Thanks for asking.

Anyway, the the chicken was fine, Huli style:

__________________
Pepperhead, Large BGE, Masterbuilt 7 in 1, Charmglow Gasser
Abelman is offline   Reply With Quote


Unread 08-22-2011, 10:32 PM   #4
Oldyote
is One Chatty Farker

 
Oldyote's Avatar
 
Join Date: 11-24-10
Location: Duluth MN
Downloads: 1
Uploads: 0
Default

Is it possible that the high temps were just from flames and it just took awhile for the egg to lock into temp?
__________________
2 Large Big Green Eggs, 1 restored Weber Performer in Green, 1 S-330 and 1 AZ BBQ Outfitters Custom Tombstone Style Santa Maria Grill and Smoker. Proud Member of the Zero's Club

CLICK HERE to visit the BBQ Brethren Throwdowns

"earthbound but aspiring.... A lumbering soul but trying to fly...(with)...not enough wingspread but plenty of intention."
Oldyote is offline   Reply With Quote


Unread 08-22-2011, 10:48 PM   #5
Abelman
Full Fledged Farker
 
Join Date: 08-22-09
Location: Littleton, CO
Downloads: 0
Uploads: 0
Default

No, the high temps were real. Both the Egg and the Guru were pretty much telling me we were at 450. So, I closed the top wheel and closed the bottom vent all the way.

I think there must be some sort of code set in the Guru. For it to dive to 101 twice, I'm thinking it's an error code of some sort. After I reset it a second time, it was fine.

I always keep my probes/thermos calibrated so just by touching the egg, it was obvious that it was still up there.

I'll email them and see what the deal is.

It's not a big deal other than the Guru will want to drive the fan as the target temp was 350 and it thought the pit temp was 101. However, it wasn't driving the fan. It's some sort of software issue.
__________________
Pepperhead, Large BGE, Masterbuilt 7 in 1, Charmglow Gasser
Abelman is offline   Reply With Quote


Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DigiQ II On WSM? JMSetzler Q-talk 29 07-19-2012 11:45 PM
DigiQ DX help! BBQ Bros Q-talk 13 01-21-2012 11:20 PM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Loading



All times are GMT -5. The time now is 04:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Optimisation provided by vB Optimise v2.6.0 Beta 4 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.
2003 -2012 © BBQ-Brethren Inc. All rights reserved. All Content and Flaming Pig Logo are registered and protected under U.S and International Copyright and Trademarks. Content Within this Website Is Property of BBQ Brethren Inc. Reproduction or alteration is strictly prohibited.
no new posts